Momenteel wordt er nog gewerkt aan deze website, hierdoor kan het zijn dat niet alle inhoud definitief is.

Longontsteking

Invloed op het leven

Bij mensen die verder gezond zijn, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de medicijnen aanslaan. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kan de patiënt nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat de conditie weer op peil is en de patiënt weer helemaal de oude is. Soms is fysiotherapie enige tijd nodig. De fysiotherapeut zal de patiënt helpen met doorademen en ophoesten. Komt de longontsteking steeds terug, dan is het mogelijk dat er op de longen iets zit dat dit steeds veroorzaakt en nader onderzocht moet worden.

De ziektelast  van longsteking uitgedrukt in DALY’s (Disability Adjusted Life Years ) is in Nederland 48.700. Infecties van de onderste luchtwegen staan op de negentiende plaats in de top 20 van ziekten die de grootste ziektelast veroorzaakten. De ranglijst bevat een selectie van ziekten waarvan de hoeveelheid ziektelast is berekend die zij veroorzaken in de Nederlandse bevolking.
Voor het vergelijken van longontsteking met andere ziekten, is de totale ranglijst te raadplegen op Volksgezondheidenzorg.info van het RIVM.