Momenteel wordt er nog gewerkt aan deze website, hierdoor kan het zijn dat niet alle inhoud definitief is.

Vasculaire longaandoeningen

Invloed op het leven

Pulmonale hypertensie heeft een grote impact op het leven. Het is een zeldzame aandoening met voor veel patiënten een intensieve behandeling van dagelijks medicijnen toedienen. Soms moeten ze zelf mengen en dat luistert nauw voor wat betreft frequentie en hygiëne. De patiënt is daar dagelijks een paar keer mee bezig. Dat brengt beperkingen met zich mee. Ook kun je te maken hebben met een bezorgde partner, familieleden en vrienden.

Wie PH heeft, kan meer moeite hebben om aan het werk te blijven of een betaalde baan te vinden. PH en COPD hebben verschillende kenmerken als het gaat om oorzaken en behandeling, maar er zijn veel overeenkomsten, zoals de impact van een longziekte op iemands leven, het onbegrip van de omgeving omdat een ziekte vaak niet aan de  buitenkant te zien is en het vinden van een balans in dingen die men doet of laat.

Bij een longembolie is de impact op het leven bij een succesvolle behandeling van kortere duur. Het merendeel van de patiënten zal na de behandeling weer alles kunnen wat zij gewend waren te doen voor de periode van de longembolie. Wel kan de arts, onder meer afhankelijk van de stollingsneiging van het bloed, voor de rest van het leven bloedverdunners voorschrijven. Dan is het ook raadzaam sporten die een zware, statische belasting voor het lichaam vormen, zoals krachtsporten en sporten die een groot gevaar voor verwonding met zich meebrengen, te vermijden. Ook duiken dieper dan drie meter is af te raden voor mensen die bloedverdunnende en/of stolseloplossende medicijnen gebruiken.