Momenteel wordt er nog gewerkt aan deze website, hierdoor kan het zijn dat niet alle inhoud definitief is.

Longkanker

Ervaringsverhalen

Anton heeft longkanker.
Hoe gaat hij hiermee om?

Anton van Leeuwen heeft uitgezaaide longkanker met een EGFR-mutatie. In een documentaire vertelt hij openhartig hoe hij omgaat met de diagnose. Hij praat over zijn klachten, behandeling en emoties. Ook komen het contact met de arts en de gesprekken in het ziekenhuis aan bod. De documentaire eindigt met het cijfer dat Anton geeft voor de kwaliteit van zijn leven.

Anton vertelt over zijn ziekte longkanker

Iedere keer een vonnis

Anton: “Een arts zei ooit tegen me: ‘op het moment dat je de diagnose krijgt, dan kom je in een land terecht waar je de weg niet weet en de taal niet spreekt.’ Dat is helemaal waar. Wat ze je vertellen over longkanker en mutaties, het zegt je allemaal niets.” Daarna wordt gevraagd hoe het is om iedere keer een vonnis te horen. Hoe gaat hij daarmee om? “Nou, dan ben je net een bokser. Je loopt de ring in en krijgt een verschrikkelijke dreun voor je kanis. Je gaat 8 tellen plat. Je schudt een paar keer met je hoofd en je gaat door. Zo gaat het letterlijk bij ieder ziekenhuisbezoek. Na slecht nieuws ben ik anderhalve dag van de leg en daarna ga ik weer door. Of iedere zorgverlener dit beseft, dat vraag ik me af. De onzekerheid is het vervelendste.”

Anders na de diagnose

Anton is wel veranderd na de diagnose. “Ik ben opener naar anderen toe. Ook zou ik bijna iedereen dit leven gunnen. Ik was altijd druk, werkte 50 uur per week en zat in een soort ratrace. Nu geniet ik veel intenser van alle dingen die ik doe. Wel vraag ik me af of iets de laatste keer is dat ik het doe.”

Financiële consequenties

“Waar nooit aandacht aan wordt besteed zijn de financiële consequenties van het ziek zijn. Hoe ga je daarmee om, bijvoorbeeld met je werk en de hypotheek. Die gevolgen zijn enorm en enorm ingrijpend voor mensen.”

Kwaliteit van leven

Welk cijfer geeft Anton zijn kwaliteit van leven? “Op dit moment een 8 of 9. Ik heb een prachtig leven. Voorheen was ik altijd druk met rennen en vliegen en nu heb ik overal tijd voor. De kring om je heen is veel liever geworden. Dat is prachtig maar tegelijkertijd ook lastig. Dan denk ik: ‘doe toch gewoon normaal’. Ik ben gewoon Anton. Maar voor anderen ben ik toch patiënt.”

De verhalen zijn verzameld en beschikbaar gesteld door Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. De organisatie zet zich in voor patiënten met longkanker en iedereen die dichtbij ze staat. Longkanker Nederland maakt zich hard voor: minder longkanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex)patiënten. Ook bestrijden ze het stigma waar mensen met longkanker vaak mee te maken hebben.